Ziekenhuis Geel zet Wereld Beroertedag mee in de kijker!

29/10/2024

Vandaag, op Wereld Beroertedag, vraagt de dienst Neurologie van Ziekenhuis Geel extra aandacht voor de vroegtijdige herkenning en behandeling van beroertes. Elk jaar krijgen ongeveer 25.000 Belgen een beroerte, een ernstige aandoening die vaak leidt tot invaliditeit, maar steeds beter te behandelen valt dankzij tijdig ingrijpen.

Hoe een beroerte vaststellen?

Een beroerte is een plotse aandoening die wordt veroorzaakt door een stoornis is of met de bloedvaten in de hersenen. Dat kan gaan over een verstopping van een bloedvat door een vernauwing, een bloedklonter, een hersenbloeding, …” legt dr. Laure Baisier, neuroloog in Ziekenhuis Geel, uit “ Het is dan ook van groot belang dat een beroerte snel en vlot wordt herkend, zodat de behandeling zo snel mogelijk kan gestart worden. De BEFAST-methode is dan een handig hulpmiddel om een beroerte te herkennen” voegt dr. Baisier nog toe.

De BEFAST-methode helpt dus om mensen die een beroerte hebben te identificeren.
Balance – Heeft de persoon last van evenwichtsstoornissen?
Eyes – Is er sprake van gezichtsverlies?
Face – Is er een scheve mond zichtbaar?
Arms – Kan de persoon beide armen optillen?
Speech – Heeft de persoon last van een verstoorde spraak?
Time – Tijd is belangrijk! Bel ASAP 112!

Let dus steeds op deze 6 factoren, zodat er snel kan gehandeld worden. Want hoe sneller de juiste diagnose gesteld wordt en behandeling opgestart wordt, hoe groter de kans op volledig herstel en/of het beperken van verwikkelingen.

Een afwijkende bloeddruk is een belangrijke indicator

Vandaag stonden de verpleegkundigen en artsen van de dienst neurologie een hele dag paraat in de inkomhal van Ziekenhuis Geel om de bloeddruk van patiënten, bezoekers, … te meten. “Een hoge bloeddruk is een van de belangrijkste risicofactoren voor een beroerte. We streven naar een bovendruk van maximum 140mmHg en een onderdruk van maximum 90mmHg.” vertelt dr. Goedele Malfroid, neuroloog in Ziekenhuis Geel. “Het is ook belangrijk om te weten dat iemand een hoge bloeddruk kan hebben zonder het ervaren van symptomen. Terwijl het toch de gezondheid van deze persoon schaadt.” voegt dr. Malfroid verder toe.

Iedereen die zijn/haar bloeddruk liet meten door een van de medewerkers, kreeg ook een souvenir mee, namelijk een sleutelhanger en een infokaartje over de BEFAST-methode. Daarnaast stonden doorheen het ziekenhuis ook banners die de methode extra onder de aandacht brachten en kreeg iedere patiënt bij de maaltijd een BEFAST onderlegger.

Ook elke medewerker op de verpleegafdeling neurologie/neurochirurgie/stroke kreeg vandaag een pupillampje met sleutelhanger, want voor ons als verpleegkundigen, zijn de pupillen ook een zeer belangrijke parameter om de neurologisch stabiliteit van een patiënt te meten en dus mogelijks te detecteren of er sprake is van een beroerte” vertelt Hanne Biesmans, verpleegkundig diensthoofd neurologie.

Voor vandaag had ik nog nooit van de BEFAST-methode gehoord. Toen ik vandaag binnenkwam en het standje in de inkomhal zag, was mijn aandacht meteen getrokken en heb ik dan ook mijn bloeddruk laten meten. Het was een zeer leerrijk moment en ik ga de informatie ook zeker doorgeven aan kennissen en familie” vertelt Leen uit Geel die haar bloeddruk liet meten.